Kavni aparati so danes že skorajda del vsakega gospodinjstva. So obvezna oprema tako amaterskih, kot tudi tistih nekoliko bolj »profesionalnih« ljubiteljev kave in drugih z njo povezanih napitkov. Zato ne preseneča, da je na tržišču tudi kar nekaj ponudbe. Ponudba se v najbolj grobem segmentu deli na aparate za domačo rabo ter na profesionalne kavne aparate, ki jih nekateri imenujejo tudi gostinski kavni aparati.
Nadalje se aparati delijo na več vrst: avtomatski in ročni espresso kavni aparati, aparati na kapsule, aparati s filtri, super-avtomatski aparati za kavo… potem pa so tukaj še kavni aparati, kot so italijanske kafetiere oz. aparati za pripravo moka kave, french press aparati, aparati s filtri… Ponudbe na tržišču je zares ogromno, saj je tudi ljubiteljev tega napitka vsak dan več.
Kako izbrati pravi espresso kavni aparat za svoj dom?
Za katerega izmed espresso kavnih aparatov se odločiti, ni zmeraj tako jasno, kot se morda zdi na prvi pogled. Odločitev zahteva veliko tehtnega premisleka. Vprašati se moramo, kakšno kavo imamo radi (samostojno, kavo v zrnju, …) koliko je sploh pijemo, nenazadnje pa moramo razmisliti tudi o prostoru, ki ga bo kavni aparat za espresso zavzel v naši kuhinji.
Seveda še zmeraj velja dejstvo, da so espresso kavni aparati s kapsulami večinoma najpogosteje iskani in uporabljani v domači kuhinji, medtem ko so profesionalni kavni aparati namenjeni gostinjstvu. Za njihov nakup pa se sicer vedno več odločajo tudi posamezniki, ki jim pitje kave pomeni nekaj več – tisti, ki se spoznajo na njeno pripravo in ob njem izjemno uživajo.
Profesionalni kavni aparati – katerega izbrati?
Če se odločate o nakupu profesionalnega kavnega aparata, naj vam pomagamo z nekaj nasveti. Vsekakor velja, da so ti nekoliko robustnejši, saj mora biti njihova življenjska doba daljša, v svojem življenjskem ciklu pa so tudi veliko bolj obremenjeni od večine naprav za v domačo kuhinjo.
Velja izpostaviti tudi dejstvo, da starejša kot je naprava, boljši okus kave zagotavlja. Tradicionalno so se profesionalni kavni aparati uporabljali za pripravo zelo zelo kratkih espresso kav, ki so jim včasih dodali le žličko spenjenega mleka. Danes je vrst napitkov, ki jih pripravljamo z gostinskimi kavnimi aparati seveda več.
Espresso kavni aparat – kateri je primeren zame?
Naprave za ta žlahtni napitek, ki jih uporabljamo doma, največkrat delujejo na kapsule. S tem se izognemo mletju zrn, ki ga je sicer nujno opraviti. Le-to se lahko stori ročno ali avtomatsko, odvisno od tega, kateri kavni aparat izberemo.
Če se odločimo za espresso kavni aparat na kapsule, velja pred nakupom poiskusiti tudi kavo proizvajalca, saj so kapsule navadno vezane na enakega proizvajalca – tistega, pri katerem tudi kupimo napravo za pripravo.
Ne glede na to, za katero vrsto kavnega aparata za espresso se odločimo, je le-ta nepogrešljiv dodatek v kuhinji, ki nam bo polepšal jutra, ko si bomo z enim pritiskom na gumb pripravili naš najljubši jutranji napitek – med pestrim tednom ali na mirno sobotno jutro.
In še zanimivost iz sveta bariste
Zanimivo dejstvo je, da je espresso kava najbolj razširjena v Evropi, pripravljen pa je največkrat iz 7 g mletih zrn, skozi katera pod pritiskom najmanj 9 barov 20 ali 30 sekund spuščamo vročo vodo (90°). Na ta način dobimo približno 30 ml napitka. Seveda se lahko količina mletih zrn razlikuje.
Nekateri gostinski kavni aparati ponujajo več funkcij, profesionalni baristi pa z njimi pripravljajo espresso tudi z do 20 g mletih zrn za eno šalico espressa. Gostinski kavni aparati posledično lahko stanejo tudi več kot nov avtomobil!