Mleko ponekod velja tudi za ”super živilo”, saj je bogato tako z beljakovinami kot tudi z vitamini in minerali. Mleko vsebuje kalcij, ki odlično vpliva na trdnost kosti, zato uživanje svetujemo predvsem vse otrokom, katerih telo se še razvija. Poleg kalcija mleko vsebuje še fosfor in kalij, ki dobro vpliva na živčni sistem. Mleko pa vsebuje tudi številne vitamine. Od teh je mleko bogato z vitaminom A, B kompleksom pa tudi z vitaminom D, ki omogočajo lažjo vezavo kalcija v kosti. Veliko ljudi pa se dan danes sooča z laktozno intoleranco, kar pomeni, da njihovo telo zaradi primanjkljaja encima laktaza, ki razgraja mlečni sladkor laktozo, le-tega ne morejo prebaviti in se tako ob zaužitju mleka soočajo z bolečinami v abdomnu, napihnjenostjo in drugimi prebavnimi nevšečnostmi. Za vse laktozno intolerantne ljudi pa to nujno ne pomeni konca uživanja mlečnih izdelkov, saj lahko dan danes na policah trgovin najdemo veliko mlečnih izdelkov brez laktoze.
Hrana in pijača, Zdrava prehrana
Zakaj je mleko tako zelo koristno in kdo naj ga uživa?
