Tako kot v nekaterih drugih poklicih je tudi v kuhinji nujno, da svojim zaposlenim zagotovimo kakovostna in udobna delovna oblačila, ki bodo poskrbela za njihovo zaščito. Uniforma kuharja je zelo prepoznavna – sestavljena je iz dolgih hlač in navadno kratke majice, saj je v kuhinjah pri pripravi hrane precej vroče. Kuharju ne manjka niti kuharska čepica ali drugo pokrivalo, ki je prevzelo vlogo zaščitnega znaka tega poklica, vendar ima tudi čepica svoj namen. Deluje namreč preventivno in ščiti pred tem, da bi se lasje znašli v jedeh, ki se v kuhinji pripravljajo.
Delodajalci se velikokrat znajdejo v precepu med tem ali kuharska oblačila kupiti ali jih najeti. Pri kuharskih oblačilih moramo biti pozorni na to, da je v kuhinjah potrebno vzdrževati določen higienski standard, zato je potrebno kuharska in gostinska oblačila dnevno prati in jih vračati nazaj v kuhinjo ali imeti na zalogi več oblačil. Vse to lahko pripelje do komplikacij, zato se hoteli, restavracije in gostinski obrati velikokrat odločijo za najem kuharskih oblačil.