Mansarde so vse bolj priljubljeni prostori za bivanje, čeprav opremljanje prostora z nakloninami in neobičajnimi koti ni vselej lahka naloga. Je pa oprema prostora po meri lahko zelo unikatna in omogoča razgibano uporabo interierja. Prav oprema kuhinje v mansardah je za marsikoga pravi izziv, načeloma pa velja, da je v takšnih primerih najbolje izbrati kuhinjo po meri. Zasnova nove kuhinje v mansardi je namreč podrejena višini kolenčnega zidu in naklonu strehe. Prostor v mansardi je običajno nekoliko omejen, vseeno pa lahko izkoristimo tudi kote, kjer ni stojne višine. V mansardni kuhinji po naročilu je pult s pomivalnim koritom ali delovni pult lahko umeščen tudi pod poševnino strehe, njegova globina nudi več delovne površine hkrati pa globlji pult omogoča tudi pridobitev ustrezne stojne višine. V tem delu bodimo pozorni na postavitev vodovodnih instalacij, saj mora biti armatura na mestu, kjer jo zlahka dosežemo in se ne upogibamo. Iz enakih razlogov je pomembna tudi postavitev štedilnika. Ker je kuhinjsko napo včasih težko umestiti v mansardo kuhinjo, je rešitev za to pultna napa, kjer je odvod nape speljan v coklu kuhinje.
Načrtovanje kuhinje v razgibanih prostorih
Včasih je bila običajna višina delovnega pulta 85 cm, danes pa se je standard oblikoval na 90 cm. Na željo strank se višina spodnjih kuhinjskih elementov lahko prilagodi tudi na višino do 96 cm. Viseče omarice in police so tako dvignjene nad delovno površino za vsaj 50 cm, minimalen razmak 65 cm pa mora biti med kuhinjsko napo in štedilnikom, če smo se odločili za kuhanje s pomočjo plina. Mansardno stanovanje ima zaradi poševne strehe omejen prostor za postavitev stenskih omaric in polic, zato se to se kuhinje po naročilu vselej prilagaja. Zgornje kuhinjske omarice vgradimo le tam, kjer prostor to dopušča oziroma kjer je zagotovljena stojna višina. Enako velja za visoke omarice in hladilnik. Če prostor tega ne omogoča, se moramo odpovedati postavitvi pečice na višini in jo vgradimo pod kuhalno ploščo. Prav tako se moramo odpovedati visokim omaram z izvlečnimi predali, ki danes nadomeščajo shrambo. V mansardni kuhinji tako največkrat prostor za shranjevanje ostane le pod pultom. Pod pult lahko zato vgradimo izvlečne predale namesto omaric s policami, saj so ti mnogo preglednejši.
Pogost element sodobnih kuhinj so delovni otoki. Primerni so zgolj za večje prostore, saj zahtevajo neovirano gibanje okrog otoka. V mansardah je kuhinjski otok mogoče postaviti samo tam, kjer je stojna višina ustrezna. Kuhinjski otok s kuhalno ploščo mora biti dolg vsaj 150 cm, če je na njem še pomivalno korito, je treba njegove mere ustrezno povečati. Priporočljiva širina kuhinjskega otoka je 80 cm. Uporabnost kuhinjskega otoka lahko še povečamo tako, da izkoristimo prostor na sprednji in zadnji strani kuhinjskega otoka.
Svetloba v kotnih kuhinjah
Najpomembnejša je seveda naravna svetloba, ki v mansarde prihaja skozi fasadna in strešna okna, poleg te pa v mansardni kuhinji potrebujemo tudi umetno osvetlitev. Za splošno osvetlitev so najprimernejši usmerjeni reflektorji na stropu in stenah, delovno osvetlitev pa zagotavljajo luči, nameščene pod zgornjimi omaricami ali policami. Če smo se odločili za kuhinjski otok, ga osvetlimo z visečimi svetili.
Kuhinje v garsonjerah
Majhni prostori zahtevajo veliko inovativnosti pri izkoriščanju slehernega kotička v kuhinjah. V počitniški objekt ali v pisarno lahko namestimo majhno kuhinjo, ki pa mora biti še premišljeno načrtovana, da je polno izkoriščena in prilagojena potrebam uporabnikov. V kuhinjo običajno umestimo štedilnik, pomivalno korito z armaturo, hladilnik, pečico, napo in prostor za shranjevanje. S pomočjo 3D izrisa je načrtovanje majhne kotne kuhinje mnogo bolj preprosto in učinkovito, saj nudi možnost vpogleda v različne možnosti postavitve opreme kuhinje in izbire optimalne zasnove bivalnega prostora. 3D izris omogoča veliko izbiro barv in materialov, kar strankam da realno predstavo končnega izdelka in olajša njihovo odločitev. 3D izris pa lahko vsebuje tudi celovito podobo bivalnega prostora (z osvetlitvijo in dekoracijo), s čimer si odgovorimo na vsa vprašanja glede ureditve nove kuhinje.
Kuhinje po naročilu – celostna storitev
Celoten proces izdelave kuhinje po meri zajema vse, od načrtovanja do same montaže kuhinje.
V fazi načrtovanja je priporočljiva izdelava 3D izrisa kuhinje, s pomočjo katerega si bomo lažje predstavljali končni izdelek in skupaj s svetovalcem za kuhinje lažje dorekli najmanjše podrobnosti nove kuhinje. Ne glede na to, ali nam je všeč klasični ali moderni slog kuhinj, želimo prostorno in veliko kuhinjo, majhno pisarniško kuhinjo, kotno kuhinjo ali kuhinjo z otokom, izdelava kuhinje po naročilu je najpreprostejša pot do kuhinje, kjer bodo upoštevane vse naše želje in potrebe. Poiščimo med ponudniki kuhinj po naročilu tiste z dolgoletnimi izkušnjami in odličnimi referencami. Dejstvo je namreč, da se odločamo za dolgoročno investicijo in da kuhinjski elementi in kuhinjska bela tehnika niso nekaj, kar bi menjavali na vsakih nekaj let samo zato, ker smo se jih naveličali ali sčasoma ugotovili, da njihova razporeditev ne ustreza našim dejanskim potrebam. Da bi se nakupa lotili zares premišljeno, se odločimo za kuhinjo po meri, saj je izdelava kuhinje po naročilu edini pravi način, da razpoložljivi prostor kar najbolje izkoristimo.